İlk Kez Kedi Bakacaklara Tavsiyeler
Öncelikle doğru bildiğinizi sandığınız her şeyi unutun. Yavru bir kedi sahiplendiniz ya da satın aldınız diyelim bu kedi ne yiyecek ne içecek diye düşünüp çizgi film klişesi olan ”kediler süt içer” mantığına kapılmayın ve bu düşünceyi derhal bir kenara bırakın…Evet bilindiği gibi kediler süt içer hatta çok da severler fakat kedilerin sindirim sisteminde laktozu parçalayacak enzim olmadığından, bu laktoz ile beslenen diğer mikroorganizmalar aşırı bir şekilde üreyip kedinizin ishal olmasına sebep olabilir ve yavru kedilerde immün sistem henüz çok gelişmemiş, yani zayıf olduğundan bu durum kedinizin hayatını kaybetmesine kadar yol açabilir…
ikinci olarak yapmanız gereken şey iyi bir veteriner hekim bulmak ve aşı takvimi hakkında bilgi almak olmalı. 6-8 haftalık iken iç ve dış parazit ile aşılar başlar ardından sırası ile temel aşılar olan karma, kuduz ve lösemi yapılır.
Aşılar demişken biraz ne işe yaradığından bahsedelim;
Dış parazitler; pire ve keneler, çok fazla hastalık faktörünü de taşıdıklarından hayvan sağlığı için büyük tehlikeler oluşturabilir.ayrıca zoonoz oldukları için insanlar da da tehlike hastalıklara yol açabilir.
İç parazit aşılarının ısrarla yapılmasını isteme sebeplerimizden biri yavru kedilerde bağışıklık sisteminin gelişim halinde olması sebebi ile iç parazitlere oldukça meyilli olmasıdır. kedilerde yaygın olarak görülen iki çeşit iç parazit vardır. Bunlardan biri protozoa diğeri ise bağırsak kurtlarıdır. Kedilerde bulunan protozoon parazitlerden birisi olan Cryptosporidium spp. kedilerin koprofaji yani davranış bozukluğu, ”dışkı yeme gibi”, kendi kendini yalama, kontamine su ya da mamanın yenilmesi sonucunda fekal-oral yolla bulaşır.Bağırsak kurtları ise yuvarlak kurtlar ve tenyalar olarak ikiye ayrılır
-Karma aşı: kedilerde çok sık görülen kedi panlökopeni (gençlik hastalığı) belirtiler: iştahsızlık,kusma kanlı ve bol mukuslu ishal. Herpes virüsünü(kedi gribi) yani solunum yolu enfeksiyonu, kilo kaybı ve ateşle karakterize bulaşıcı viral bir hastılığı ya da calicivirüs ü önleyen bir aşıdır.Yavru kediler herhangi bir sağlık sorunu yoksa öncelik iç ve dış parazit tedavisi yapılmışsa 7-9 haftalıktan ıtıbaren hemen aşılamaya başlanılması gerekir.
-Kuduz (rabies) : Hastalığını onlemek amacıyla yapılır en az 3 aylıktan başlanılabilir.
-Leukemıa(lösemi): Lösemi hastalığına karşı korumayı sağlayan aşıdır.2 ayını bitirmiş kedilere başlanılabilir.